Stephen King: 22/11 1963

HUR MÅNGA GÅNGER HAR DU TÄNKT ”OM DETTA SKULLE HA SKETT, SÅ SKULLE VÄRLDEN SE ANNORLUNDA UT”. Alltså en slags kontrafaktisk lek. Flera böcker och filmer har exempelvis lekt på temat: Så hade världen blivit om Hitler vunnit andra världskriget. (Och det är lätt att få dystopiska framtidsbilder för min inre syn, vid tankar om den.) Hitler förlorade och vi fick ett mer demokratiskt samhälle. En skulle kunna säga: ”Rätt låt vann”.

Men, det finns också historiska skeenden där ”fel låt vann”. Vad hade hänt om Martin Luther King eller Robert Kennedy fått leva längre. Och vad hade hänt om John F Kennedy inte hade blivit mördad. Hur skulle dagens värld då se ut?

Det är just denna fantasi som Stephen King leker med i boken 22/11 1963. Eller snarare: Om någon kunde gå tillbaka i historien och förhindra mordet på Kennedy, vad skulle följden bli?

För att kunna leka den leken trovärdigt behöver King hitta på ett ”tidshål”, som gör det möjligt för någon att ta sig till det tidiga sextiotalets USA. Så det gör han.

”Engelskläraren Jake Epping för ett märkligt uppdrag. En döende vän har hittat en port till det förflutna på lagret till sin servering. Kliver man ut på andra sidan är klockan 11.58 den nionde september 1958. Varje gång. Det uppdrag Jake får består i att förhindra mordet på Kennedy, eftersom vännen har härlett nästan allt ont som drabbar världen till just den händelsen.”

Fantasieggande, eller hur? Orealistiskt, eller hur? Tankeväckande, eller hur?

När jag läser en bok av den här typen får jag helt enkelt bestämma mig för att acceptera premissen med tidsresor. Och när jag gör det så öppnas en fantastisk värld.

Jag lyssnar mig igenom berättelsen om Eppings återkommande resor bakåt i tiden, fascineras av beskrivningen av USA sent femtiotal och tidigt sextiotal. Jag kliver bokstavligen in i den världen och vill bara fortsätta lyssna - och är genuint intresserad av hur King ”löser” uppgiften.

För vad skulle hända om det verkligen gick att ändra en viktig händelse i det förflutna? Hur skulle det påverka dagens värld? I romanen får vi flera exempel på hur det skulle kunna gå.

Jag lyssnar till Ludvig Josephsons röst, igenom alla de nästan 34 timmarna. Han ger verkligen liv åt berättelsen, och är en perfekt uppläsare för just denna bok. Det finns något tryggt i hans röst, något i den som gör att det blir lätt att borra sig in i 1950-talet.

Jake Epping kommer att leva i åratal i förfluten tid. Hur påverkar det faktum att han ”vet” vad som kommer att hända i decennier framåt, den gestalt han ”spelar” i dåtiden? Det är så många frågor som dyker upp i mitt sinne, och King har smarta svar. Jag blir verkligen imponerad. Och jag tänker på all research han måste ha gjort, för beskrivningen av 1950-talet är så verklig - och dessutom får vi lära känna människor från den tiden, jag menar Jake Epping får göra det.

Jag har inte läst så mycket Stephen King, skräck är inte min bästa genre, men denna bok är grymt bra - en bok som det skulle vara underbart att snacka om i en bokcirkelsession, för det finns så mycket att fundera över. 

Lyckades Jake Epping förhindra mordet på president Kennedy? Läs boken för att få svaret. 

Charlotte Cronquist
Charlotte Cronquist är relationsexpert och lustcoach som erbjuder o nline-kursercoaching och böcker. Hon driver intervjupodcasten  100%-podden och bloggar om kärlek, relationer och sexualitet. 
http://www.charlottecronquist.org/
Föregående
Föregående

Kristin Hannah: Kvinnorna

Nästa
Nästa

Anders Nilsson: De förbjudna kapitlen