
Martin Sjögren: Karmanlinjen
I Karmanlinjens fokuspunkt befinner sig startup-bolaget Climacast - en svinbra vädertjänst som tränas upp av A1, för att kunna förvarna om lokala extremväder. Det låter ju hur bra som helst.
Men när superprogrammeraren Max Nyman rekryteras till bolaget så visar det sig att det finns starka motkrafter, någon eller några som till varje pris vill komma åt den kod som styr Climacast.

Cilla och Rolf Börjlind: Skugga över Slagtjärn
Nu har jag precis läst ”Skugga över slagtjärn”, där ett märkligt mord har skett. Någon hittar en död kropp i en myrstack, men huvudet saknas. Vem är den döde? Varför har han mördats? Fallet är så knöligt och komplicerat att Olivia Rönning, till vardags på NOA i Stockholm, får i uppdrag att hjälpa polisen i Strömsund.

Anders Nilsson: Den djävulska fällan
Det är en spännande berättelse om en tid som snart försvinner ur vårt mannaminne. Därför känns det extra angeläget att läsa denna bokserie. Jag vet inte hur många volymer Anders Nilsson har planerat… men jag gissar att materialet han har tillgång till, räcker för en hel radda böcker. Jag är beredd att läsa nästa del.

Kristina Ohlsson: Skuggläge
Den här gången läser jag den tredje boken i Strindbergsserien, ”Skuggläge”. Denna gång är ett ouppklarat brott i centrum. Var det verkligen rätt person som dömdes för styckmordet 1989? Detta styckmord är ett trauma i hela bygden… somliga vill att det ska ”grävas upp igen” och andra att man ska låta bli.

Sara Alkner: Mirakelbringerskan
Jag har precis läst Sara Alkners ”spänningsroman” Mirakelbringerskan och är just besviken. Det är lite som när jag läser en rubrik i tidningen, blir intresserad, fortsätter läsa ingressen, är fortfarande intresserad och så läser jag hela artikeln, och så inser jag att rubriken i princip saknade täckning i texten. Lite så känns det.

Sinclair Lewis: Sånt händer inte här
Så vill du ha en beskrivning av hur en statskupp går till, läs den här boken. (När jag kollade engelska Wikipedia stod det om likheter med den nuvarande presidenten i USA… så jag är inte den enda som ser skrämmande likheter.).

Peter Mohlin och Peter Nyström: Det sista livet
Det som fångar mig är inte landskapet i sig, eller den värmländska mentaliteten, eller svensk lagstiftning. Det är den twist som deckarparet skapar. Det amerikanska får möta det svenska. Då och då leder det till explosioner, andra gånger till lyckade landvinningar.
Författarparet har lyckats skapa ett slags såra hjältefigur, med massor av erfarenheter av att vara ”under cover” och har därmed bidragit till att en knarkliga sprängts i USA. Som tack för hjälpen får han skyddad identitet som en del av ett vittnesskyddaprogram.

John Ajvide Lindqvist: Rummet i jorden
Jag undrar hur det känns när en författare får i uppdrag att skriva fortsättningen på en monumental litterär succé och sedan får sitt stafettskrivande refuserat?
Som jag förstår det är vad som hände John Ajvide Lindqvist. Han skulle ta över Millenium-stafetten efter David Lagercrantz (som fått den långt efter ursprungsförfattaren Stieg Larssons död). Men hans manus blev alltså refuserat, och pinnen skickades vidare till Karin Smirnoff (har börjat på den boken, men tröttnade, minns inte varför).

Niklas Turner Olovzon: Isberg
Jag tycker det är intressant och spännande att Niklas Turner Olovzon väljer att skildra människor som finns i utkanten, som ibland har något vinddrivet över sig och som blir alltför upptagna av sina egna tankar, ibland på hämnd.

Tony Fischier: Sardonicus fyra visioner
För sjätte gången läser jag om kriminalpolisen Niklas Ragnvik och hans entourage hos polisen i Göteborg. Som vanligt består intrigen av något som rör Ragnvik personligen, och något annat grovt brott. Det känns hemtamt att komma tillbaka till Ragnviks värld och det persongalleri som jag känner vid det här laget.